Ефективність комбінації консервативних та хірургічних методів лікування неоваскулярної глаукоми на тлі діабетичної ретинопатії та оклюзії центральної вени сітківки або її гілок (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Вступ. Неоваскулярна глаукома (НВГ) – це вторинна глаукома, яка часто є резистентною до медикаментозної терапії та потенційно може призвести до сліпоти.Мета. Вивчити ефективність комбінації консервативних та хірургічних методів лікування НВГ на тлі проліферативної діабетичної ретинопатії (ПДР) та оклюзії центральної вени сітківки (ОЦВС) або її гілок.Матеріал та методи. Під спостереженням та лікуванням перебувало 56 пацієнтів (68 очей) з НВГ, на тлі ПДР (48 пацієнтів, 60 очей) та ОЦВС або її гілок (8 пацієнтів, 8 очей). Середній вік пацієнтів становив 64,0 ± 10,0 років. В першій групі (22 пацієнти, 33 ока) проводились інстиляції гіпотензивних препаратів, лазерна коагуляція сітківки та інтравітреальне введення ранібізумабу. В другій групі (34 пацієнти, 35 очей), окрім зазначеного лікування, проводились фільтрувальні антиглаукомні втручання. Інтравітреальні ін’єкції ранібізумабу в дозі 0,5 мг одноразово виконували на 24 очах, від 2 до 4 разів – на 26 очах, 5 і більше ін’єкцій – на 18 очах із 68, відповідно.Результати. В результаті лікування спостерігалась часткова (53 ока з 68) або повна (15 очей з 68) редукція новоутворених судин райдужки. Внутрішньоочний тиск (ВОТ) до початку лікування у всіх хворих становив 29,1 ± 7,9 мм рт. ст., а після лікування – 20,4 ± 4,8 мм рт. ст. Кількість гіпотензивних препаратів, які застосовували усі пацієнти до початку лікування становила 2,1 ± 1,1, а після лікування – 0,9 ± 0,9.Висновок. Комбіноване лікування НВГ дозволяє досягти зниження ВОТ на 29,9 % від вихідного рівня та не допустити значного зниження гостроти зору в 85 % випадків.
Keywords: вторинна неоваскулярна глаукома; лазерна коагуляція сітківки; інтравітреальна ін’єкція anti-VEGF; ранібізумаб; антиглаукомні операції; внутрішньоочний тиск