Застосування негістологічних серологічних біомаркерів в прогнозуванні рецидивів і метастазування меланоми шкіри голови та шиї (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Сьогодні існує потреба в розробці додаткових прогностичних біомаркерів меланоми, у тому числі на шкірі голови та шиї, які можуть покращити ранні спроби стратифікувати пацієнтів з меланомою та надійно ідентифікувати підгрупи високого ризику з метою забезпечення ефективної персоналізованої терапії.Біомаркери відіграють важливу роль у діагностиці та прогностичній класифікації різних видів раку і можуть бути індикатором біологічних або патологічних процесів або реакції на вплив чи втручання, потім ця інформація допоможе лікарю прийняти вірне рішення щодо ведення пацієнтів.Поява нових препаратів та методів лікування меланоми на різних стадіях із помітним об’єктивним співвідношенням відповіді та виживання дала привід у цій оглядовій статті акцентувати увагу на негістологічних серологічних біомаркерах для корекції та ефективності лікування, для прогнозування виживаності пацієнтів з меланомою голови та шиї.
Keywords: меланома; біомаркери; дерматоскопія; метастази; кальційзв’язуючий протеїн; інгібіторна активність меланоми; фактор росту гепатоцитів; еозинофільний катіонний білок; сироваткова індоламін-2; 3-діоксигеназа; вітамін D; лактатдегідрогеназа