Вітректомія та ендорезекція ускладнених випадків вазопроліферативних пухлин сітківки із застосуванням високочастотного електрозварювання біологічних тканин (серія клінічних випадків) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Актуальність. Через низьку поширеність вазопроліферативних пухлин (ВПП) не існує стандартизованого підходу до лікування їх, що зумовлює необхідність пошуку й розроблення нових методів більш ефективного лікування таких пухлин зі збереженням високих зорових функцій.Мета – оцінити результати хірургічного лікування хворих на ускладнені випадки вазопроліферативних пухлин сітківки після проведення трансциліарної вітректомії з ендорезекцією пухлини й застосуванням високочастотного електрозварювання біологічних тканин (ВЕБТ).Матеріал і методи. Наведено дані результатів хірургічного лікування ВПП сітківки великих розмірів, ускладнених ексудативним відшаруванням сітківки, набряком макули, епіретинальним фіброзом у 5 пацієнтів (6 очей). Усім хворим проводили комплексне офтальмологічне обстеження (візометрію, біомікроскопію, офтальмоскопію, тонометрію), ультразвукову діагностику, оптичну когерентну томографію. Ефективність лікування оцінювали на основі таких даних: анатомічні (прилягання сітківки) та функціональні результати, наявність геморагічних інтра- й післяопераційних ускладнень, резорбція субретинальних ексудатів, відновлення ретинального профілю, відсутність рецидивування пухлини протягом періоду спостереження (6 місяців).Результати. Інтраопераційно ВПП видалена в повному обсязі в усіх випадках, кровотеча під час операції була відсутня. Через 6 місяців після операції під час контрольного огляду максимально коригована гострота зору (МКГЗ) коливалася в межах 0,17–0,3. Покращення гостроти зору, часткова резорбція твердих ексудатів і відновлення ретинального профілю досягнуто в усіх випадках (6 очей). Протягом періоду спостереження в жодному випадку рецидивів не відмічали.Висновок. Вітректомія з ендорезекцією ВПП дає змогу отримати позитивні анатомічні й функціональні результати, що робить її оптимальною в лікуванні ускладнених випадків ВПП сітківки великих розмірів, резистентних до більш щадних методик, а застосування ВЕБТ є ефективним методом для досягненні інтраопераційного гемостазу.
Keywords: сітківка; вазопроліферативна пухлина; вітректомія; високочастотне електрозварювання біологічних тканин; відшарування сітківки; вітреоретинальна хірургія