Особливості офтальмологічної симптоматики в динаміці спостереження менінгіом пагорбка турецького сідла (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Мета – проаналізувати особливості офтальмологічної симптоматики в динаміці спостереження менінгіом пагорбка турецького сідла (МПТС).Матеріал і методи.Проаналізовано результати діагностики та лікування 91 хворого (182 ока) на МПТС з/без поширення на діафрагму турецького сідла, які перебували на лікуванні в ДУ «Інститут нейрохірургії імені акад. А.П. Ромоданова НАМН України» в період з 2014 по 2023 рр. Жінок було 70 (76,9%), чоловіків – 21 (23,1%). Середній вік пацієнтів становив – 48,4±1,7 років. Виконано клініко-неврологічні, офтальмологічні та нейровізуалізуючі обстеження. З метою аналізу та узагальнення зорових функцій було використано модифіковану таблицю Німецького офтальмологічного товариства для розрахунку ступеня порушення гостроти зору та поля зору.Результати. Асиметричні зміни поля зору спостерігались у 41 (45,1%) хворого з бінокулярним проявом захворювання та мали однобічний характер у 23 (25,3%) хворих, що обумовлено компресією передніх відділів хіазми та інвазією в канал зорового нерва. Атрофія зорового нерва виявлена у 74 хворих (81,3%): однобічна – 45 хворих (45 очей), двобічна – 29 хворих (58 очей).В результаті хірургічного лікування, спрямованого на видалення новоутворення та декомпресію зорових нервів та хіазми, покращення зорових функцій спостерігалось у 72,5% хворих, погіршення – у 7,7%, без змін – у 19,8% хворих.Висновки.Вибір підходу до видалення менінгіом пагорбка турецького сідла залежить відступеня інвазії в канал зорового нерва, розмірів пухлини, співвідношення з нервово-судинними структурами. Базуючись на цих даних визначено оптимальний метод видалення новоутворення (транскраніальний – 68,1% або трансназальний – 31,9% пацієнтів). В результаті лікування отримано достовірне покращення гостроти зору: до лікування – 0,44 ± 0,07, після лікування – 0,69±0,04 (p
Keywords: менінгіома пагорбка турецького сідла; атрофія зорового нерва; бітемпоральна гетеронімна геміанопсія; ендоскопічна трансназальна хірургія