Сучасна стратегія лікування неоваскулярної глаукоми, вторинної до ішемічних уражень сітківки (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
У роботі розглянуто сучасні погляди на лікування пацієнтів із неоваскулярною глаукомою. Сьогодні із цією метою використовують численні фармакологічні препарати, лазерні й хірургічні методи та їх комбінації, проте жоден із лікувальних підходів не є достатньо ефективним. Лікування неоваскулярної глаукоми потребує невідкладної офтальмологічної допомоги й зосереджено переважно на двох аспектах: боротьбі з неоваскуляризацією та стабілізації внутрішньоочного тиску. Автори демонструють, що для покращення результатів лікування неоваскулярної глаукоми потрібна вдосконалена стандартизована міждисциплінарна стратегія ведення таких пацієнтів. Для пацієнтів із неоваскулярною глаукомою доцільне лікування, спрямоване на компенсацію основного захворювання, застосування гіпотензивних і протизапальних препаратів, зменшення ішемії сітківки й регрес неоваскуляризації (панретинальна лазерна коагуляція сітківки, антиангіогенна терапія) і водночас зниження різко підвищеного внутрішньоочного тиску (включно з хірургічними та циклодеструктивними втручаннями).
Keywords: неоваскулярна глаукома; вторинна глаукома; термінальна глаукома; внутрішньоочний тиск; неоваскуляризація кута передньої камери; рубеоз райдужки