Ультраструктурные изменения зрительного нерва при контузии глазного яблока легкой степени у кроликов (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Прямі й непрямі пошкодження зорового нерва є однією з причин стійкого порушення зорових функцій при очній і черепно -мозковій травмах.Мета дослідження. Вивчити особливості ультраструктури зорового нерва кроликів при експериментальній контузії очного яблука легкого ступеня.Матеріал і методи. Під спостереженням знаходилися 20 кроликів (20 очей). Через 1 тиждень, 1 місяць, 2місяці після моделювання контузії досліджувалися шматочки зорового нерва методом електронної мікроскопії.Результати. Постконтузійні порушення в структурах зорового нерва первинно стосуються тонких ушкоджень нейротрубочок і нейрофіламентів, а також мітохондрій в аксонах нервових волокон.Висновки. В результаті моделювання контузії очного яблука легкого ступеня у кроликів визначені ранні та первинні ушкодження ультраструктури нервових волокон зорового нерва, які проявляються пошкодженням нейро-трубочок і нейрофіламентів, а також мітохондрій в аксонах нервових волокон.
Keywords: контузія очного яблука; зоровий нерв; ультраструктурні зміни