Мембрано-протекторное воздействие кверцетина и липоата на лизосомы сетчатки при стрептозотоциновом диабете (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Встановлено, що в ранні терміни розвитку експериментального діабета ушкоджуються мембранні структури лізосом пігментного епітелію сітківки, що супроводжується підвищенням активності маркерного фермента — кислої фосфатази, тоді як застосування біофлавоноїдів сприяло зниженню цієї активності.Мета дослідження. Вивчити мембрано-протекторний вплив кверцетину і ліпоату на сітківку, зокрема — на лізосоми пігментного епітелію при стрептозотоциновому діабеті.Матеріал та методи. Дослідження проводились на білих щурах лінії «Вістар» масою 180—220 г. Дві групи тварин з модельованим діабетом одер-жували перорально кверцетин іліпоєву кислоту. Активність лізосомальних ферментів сітківки визначалася за допомогою методів спектрофотоме-тричного аналізу.Результати. Застосування вказаних препаратів мало помітну мембранос-табілізуючу дію на сітківку в різні терміни розвитку діабетичного процесу. Вони не тільки підвищували стабільність внутрішньо-клітинних мембран, але й значно попереджували деградацію лізосомальних структур сітківки.Висновок. Встановлено, що використання ліпоєвої кислоти і кверцетину при розвитку експериментального діабета значно гальмує субклітинні структури сітківки, що є проявом їх протекторної дії на ці структури при діабетичному процесі.
Keywords: експериментальний діабет; сітківка; ліпоєва кислота; кверцетин