Пространственная контрастная чувствительность у пациентов с артифакией после имплантации различных моделей интраокулярных линз (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Дослідження просторової контрастної чутливості (ПКЧ) після хірургії катаракти дозволяє більш точно оцінити якість отриманого зору. Мета — провести порівняльний аналіз показників ПКЧ у осіб з імплантованими ІОЛ п'яти різних моделей.Матеріал і методи. Дослідження ПКЧ проводилися в мезопічних і фото-пічних умовах на низьких , середніх і високих просторових частотах в різні постопераційні періоди. Групи формувалися відповідно до моделі імплантованої ІОЛ — SA 60AT, AOMI60, Technis®, SN60WFi, SL-907 Centrix DZ.Результати та їх обговорення. Дослідження ПКЧ показало перевагу ІОЛ SL-907 Centrix DZ всіх постопераційних періодах в мезопічних (в середньому від 0,7 до 2,2 Дб (4,8—16,0 %)) і фотопічних (від 0,6 до 1,7 Дб (3,6—10,1 %), відповідно) умовах (р
Keywords: катарактальная хірургія; артифакія; зорові функції; контрастна чутливість; оцінка показників; мезопічні і фотопічні умови