Влияние кверцетина на ферменты антиоксидантной защиты хрусталика и камерной влаги у больных возрастной катарактой (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Актуальність роботи визначається участю антиоксидантної системи в розвитку вікової катаракти та біофлавоноїдів, здібних гасити вільні радикали та стимулювати антирадикальні процеси в тканинах ока.Мета дослідження. Вивчити вплив кверцетину на ферментну систему кришталика і камерної вологи у хворих на вікову катаракту.Матеріал та методи. Досліджено 88 пацієнтів, прооперованих з приводу вікової катаракти. Основна група (43 пацієнтів) в передопераційному періоді одержувала ліпофлавон і кверцетин (перорально), контрольна група (43 особи) не одержувала цих препаратів. Після операції здійснювали визначення вмісту супероксиддисмутази, каталази та глутатіонпероксидази в кришталиках та камерній волозі.Результати. Аналіз проведених досліджень свідчить про помітний захис¬ний вплив біофлавоноїду — кверцетина на ферментативну антиоксидантну систему кришталика та камерної вологи.Висновок. Застосування кверцетина у хворих на вікову катаракту значно впливає на ступінь активності ферментів антиоксидантної системи кришталика, особливо виражений вплив стосується активності каталази. В камерній волозі у цих хворих встановлено вплив даного біофлавоноїда на стан каталази та глутатіонпероксидази.
Keywords: вікова катаракта; кришталик; антиоксидантна система; ліпофлавон; кверцетин