Новый метод поверхностной электромиографии прямых мышц глаза у детей (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Відсутність об'єктивних методів оцінки функції очних м'язів, спеціальної апаратури і неінвазивних методів зняття ЕМГу дітей.Мета. Розробити метод поверхневої неінвазивної електроміографії прямих м'язів ока у дітей.Матеріал і методи. Для поверхневої електроміографії (ПЕМГ) зовнішніх прямих м'язів ока був застосований комп'ютерний злектроміограф М-ТЕ8Т-2. За запропонованою методикою проведено ПЕМГ у 28 (56 очей) здорових дітей у віці 13—17 років.Результати. З урахуванням розмірів зовнішніх прямих м'язів ока і відстані прикріплення від лімба були модифіковані два срібно-платинових електрода діаметром 5мм з відстанню між ними 6мм.Висновки. Методика ПЕМГ за допомогою М-ТЕ8Т-2 і модифікованих електродів інформативна, може бути застосована для дослідження горизонтальних прямих м'язів ока у дітей, а отримані дані амплітудних і частотних характеристик біоелектричної активності м'язів можуть бути використані надалі як вихідні величини для порівняльної оцінки при різних формах косоокості.
Keywords: косоокість; зовнішні прямі м'язи; електроміографія