Особенности морфологических изменений хориоретинального комплекса кролика в отдаленные сроки после воздействия высокочастотного электрического тока с частотой 66 кГц (модифицированный генератор ЕК-300М1) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Ключові слова: хоріоретинальний комплекс, високочастотний електричний струм з частотою 66 кГц, високочастотне електрозварювання біологічних тканин, морфологічні зміни.Ключевые слова: хориоретинальными комплекс, высокочастотный электрический ток с частотой 66 кГц, высокочастотное электросварки биологических тканей, морфоло-гические изменения.Актуальність. Високочастотне електрозварювання — це новий електро-хірургічний метод, в основі якого лежить вплив електричного струму з частотою 66кГц на біологічні тканини з можливістю їх надійного сполучення при мінімальних коагуляційних змінах.Мета. Вивчити особливості морфологічних змін хоріоретинального комплексу у кроликів у віддалені строки після впливу високочастотного електричного струму з частотою 66 кГц (модифікований генератор ЕК-300М1).Матеріал і методи. Дослідження виконували на 18 кроликах (36 очей) породи шиншила, що були розподілені на 2 групи по 9 тварин. В першій групі виконували зварювання хоріоретинального комплексу високочастотним електричним струмом з параметрами: частота — 66 кГц, напруга — 14— 16 В, сила тока — 0,1 А. В другій групі зварювання відбувалось при рівні напруги електричного струму 18—20 В. Експериментальні тварини виво¬дились з експерименту на 3, 7день та через 1 місяць після операції. Морфо¬логічні дослідження виконували методом світлової мікроскопії.Результати. Через 3—7днів після впливу високочастотного електричного струму з частотою 66 кГц при рівні напруги 14—16 В суттєві структурні зміни відбуваються в основному на рівні зовнішніх шарів сітківки, які характеризуються гомогенізацією фоторецепторів, деструкцією апікальної поверхні клітин пігментного епітелію сітківки, набряком зовнішнього ядерного шару. Через 1 місяць зміни товщини та архітектоніки шарів сітківки були мінімальними та зберігались лише по краю зварювальної аплікації. При цьому деструктивні зміни відмічались в шарі фоторецепторів та пігментному епітелії сітківки з утворенням хоріоретинального рубця. Під впливом високочастотного електричного струму з частотою 66 кГц при рівні напруги 18—20 В на 3 день відмічались деструктивні зміни всіх шарів сітківки. Через 7 днів частково поновлюється архітектоніка ядерних шарів, однак кількість нейронів зменшується. Через 1 місяць відмічається витончення всіх шарів сітківки та проліферація клітин сполучної тканини на рівні пігментного епітелію, нейроепітелію та судинної оболонки, але площа рубцювання була суттєво більшою ніж у тварин першої групи.Заключення. Вплив високочастотного електричного струму з частотою 66кГц (модифікований генератор ЕК-300М1) при рівні напруги 14—16 В супроводжується деструктивними змінами переважно зовнішніх шарів сітківки в перші 7 днів з наступним формуванням хоріоретинального рубця лише по краю зварювальної аплікації. При рівні напруги 18—20 ступінь ко-агуляційних змін збільшується і вони охоплюють всі шари сітківки. Площа хоріоретинального рубцювання в строки 1 місяць суттєво більша.
Keywords: хоріоретинальний комплекс; високочастотний електричний струм з частотою 66 кГц; високочастотне електрозварювання біологічних тканин; морфологічні зміни