Экспериментальное исследование влияния семидневной тампонады перфторорганическими соединениями на ультраструктуру сетчатки глаза кролика (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Перфторорганічні сполуки (ПФОС) мають цінні для вітреоретинальної хірургії якості, а використання їх для короткочасної тампонади могло би розширити покази до оперативного лікування і покращити його результати. Проте однозначної думки стосовно механічної дії ПФОС на ультраструктурну будову сітківки немає.Мета. Дослідити вплив семиденної тампонади ПФОС на ультраструктурну будову сітківки ока кролика в експерименті; порівняти дію ПФОС, фіз. розчину и «легкого» силікону в динаміці шляхом проведення електронно-мікроскопічного дослідження (ЕМД) на різних строках після завершення тампонади.Матеріал і методи. Експериментальне дослідження було проведено на 12 кроликах (24 ока). Всім тваринам була виконана задня закрита субтотальна вітректомія з наступною семиденною тампонадою ПФОС (праве око), «легким» силіконом і фізіологічним розчином (ліве око). ЕМД було проведено після завершення тампонади через 7, 14 і 30 днів.Результати. Ультраструктурні зміни, виявлені в елементах сітківки як під впливом ПФОС, так і «легкого» силікону, досить аналогічні. У відповідь на семиденну тампонаду вітреальноїпорожнини використанимиречовинами структури сітківки відповідають однаково, в основному гідропічними змінами елементів гладкої ендоплазматичної сітки і мітохондрій.Висновки. Після семиденної тампонади використаними сполуками, структури сітківки відповідають однотиповими змінами. Проте ці зміни реактивні, а не пошкоджуючі, і мають зворотній характер. ПФОС можуть розглядатися як кандидати для короткочасної тампонади.
Keywords: ультраструктура сітківки; перфторорганічні сполуки; тампонада; експеримент