Состояние сетчатки в области макулы у больных эндокринной офтальмопатией по данным оптической когерентной томографии (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Ендокринна офтальмопатія (ЕОП) — прогресуюче хронічне захворювання м'яких тканин орбіти і ока, яке розвивається на фоні дисфункції щитовидної залози з несприятливим зоровим і косметичним прогнозом, яке уражає працездатних осіб у віці 35—59років.Мета дослідження: вивчити стан сітківки в області макули у хворих на ЕОП за даними оптичної когерентної томографії.Матеріал і методи. Оптична когерентна томографія (ОКТ) проведена на 103 очах у 55 хворих на ЕОП на апараті «Stratus OCT model 3000» фірми «Karl Zeis». Отримані результати порівнювали з даними обстеження 69 очей без офтальмопатології. Аналіз даних проведено з використанням про-грами Statistics 9,0.Результати та їх обговорення. При проведенні ОКТ встановлено, що середня товщина сітківки фовеа у хворих на ЕОП складає (212,8±32,9) /м, що на 18,3 більше, ніж у нормі (194,5+22,22) /м. Середня товщина сітківки навколо фовеа коливалася в залежності від напрямку проведення вимірювання і перевищувала норму у всіх зонах і секторах вимірювання. Товщина сітківки в області макули як у внутрішній, так і в зовнішній зонах дослідження у всіх секторах була достовірно вище, ніж у центральній (р
Keywords: ендокринна офтальмопатія; оптична когерентна томографія; товщина сітківки; макула