Активность ферментов в слезной жидкости у больных с тяжелыми последствиями ожогов глаз (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Опікова травма веде до порушення ферментних систем, що веде до розладу рівноваги в системі протеази-інгібітора протеолізу. Підвищення активності ряда протеолітичних ферментів свідчить про додатковий ушкоджуючий вплив на обпечені та навколишні тканини, що сприяє сповільненню регенеративних процесів.Мета дослідження: вивчення активності ферментів в сльозній рідині у хворих з опіками ока.Матеріал та методи. Клінічні дослідження проведені у 24 хворих із тяжкими опіками ока. Контрольну групу склали 12 здорових осіб. В комплексну терапію 14 хворих з опіками було включено препарати «Штучні сльози» та «Рестасіс». В сльозній рідині вивчали активність кислої фосфатази, сукцинатдегідрогенази, лактатдегідрогенази та глюкозо-6-фосфат-дегідрогенази.Результати. В умовах комплексного лікування в значній мірі попереджуються метаболічні порушення і таким чином покращується процес стабілізаціїмембранних структур тканин переднього відділу ока.Висновок. Використання препаратів «Штучні сльози» та «Рестасіс» сприяло зниженню активності кислої фосфатази і сукцинатдегідрогенази в сльозній рідині в порівнянні з групою співставлення.
Keywords: опік; рогівка; ферменти; сльозна рідина