Динамика клинических изменений у больных кератоконъюнктивитами под влиянием тиоловых препаратов (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність: кератит-кон'юнктивіти є важкою патологією, тому пошук нових способів і методів лікування даної патології дотепер залишається однією з актуальних проблем офтальмологіїМатеріал і методи. Обстежено 95 пацієнтів. У першу групу (порівняння) увійшли 45 пацієнтів з керато-коньюнктивитами, які отримували тільки традиційну терапію. У другу групу (основну) — 50 пацієнтів з керато-коньюнктивитами, які в доповнення до основної терапії отримували тіо¬лові препаратиРезультати. При аналізі результатів лікування вираженість набряку рогівки в перший термін спостереження була знижена на 32 %, у другий термін — на 42 %, в третій термін — на 30 %. Виразність запальної інфільтрації в перший термін спостереження була знижена на 23 %, у другий термін — на 42 %, в третій термін — на 25 %. Виразність фарбування рогівки флюоресцеином у хворих основної групи після лікування в перший термін спостереження була знижена на 10 %, у другий термін — на 20 %, в третій термін — на 18 % порівняно з контрольною групою.Висновок. Результати клінічних досліджень показують, що включення в комплексне лікування хворих керато-кон'юнктивітом тіолових препаратів значимо зменшує вираженість клінічних симптомів керато-кон'юнктивіту і дозволяє купірувати патологічний процес в рогівці в більш короткі терміни.
Keywords: кератит; кон'юнктивіт; тіолові препарати