Оценка состояния глазодвигательного аппарата здоровых лиц путём автоматизированного анализа двухмерных изображений глазных яблок в диагностических положениях взора (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. У зв'язку із складністю існуючих методик визначення рухливості окоруховихм'язів часто ігнорується, що призводить до неточності в визначенні об'єма операцій у хворих на косоокість.Мета. Розробити простий, швидкий та об'єктивний метод, що дозволить оцінити стан окорухового апарату.Матеріал та методи. Для вирішення завдання обличчя досліджуваного фотографують у 12 діагностичних положеннях погляду. Фотографії аналізують за допомогою розробленого програмного забезпечення: у кожному відведенні окремо для кожного ока отримували зміщення центру зіниці відносно її положення у первинній позиції погляду в міліметрах. Було обстежено 120 осіб без патології окорухового апарату і аномалій рефракції (60 дітей в віці 4—18років та 60 дорослих в віці 19—55років).Результати. Отримані дані виявились коректними — найбільші зміщення очних яблук відмічались у горизонтальних та косих відведеннях, максимальні значення зміщення від первинної позиції погляду дорівнювали 6,5 мм у дорослих та 5,5мм у дітей. Тривалість дослідження — до 5хвилин.Висновки. Розроблена автоматизована методика, що дозволяє оцінити стан окорухового апарату та були розраховані референтні інтервали бінокулярного об'єму рухів очних яблук у здорових осіб без патології окорухових м'язів.
Keywords: окоруховий апарат; оцінка стану; двомірне зображення; автоматизований аналіз