Односторонний пигментный ретинит (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ: односторонній пігментний ретиніт характеризується прогресивною деструкцією фоторецепторів. Дане захворювання виникає в результаті соматичної мутації в період ембріогенезу.Мета: представити випадок одностороннього пігментного ретиніту. Матеріал і методи: візометрія, повне офтальмоскопічне обстеження, поле зору, оптична когерентна томографія, консультації суміжних спеціалістів.Результати: при постановці діагнозу слід враховувати наявність класичних симптомів ретиніту на ураженому оці, відсутність цих симптомів на другому, а також виключити інфекційні захворювання. Висновки: Необхідно ретельно проводити диференційну діагностику для постановки правильного діагнозу і подальшої тактики ведення пацієнта.
Keywords: односторонній пігментнім ретинит; діагностика