Влияние уровня ацетальдегида ретробульбарной клетчатки на морфофункциональное состояние сетчатки, хориоидеи и зрительного нерва при экспериментальной хронической алкогольной интоксикации (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Ацетальдегід (АА) — основний медіатор нейротоксичності серед метаболітів етанолу (Е).Мета: вивчити в експерименті кореляційний зв'язок між рівнем АА й Е в ретробульбарній клітковині (РБК), скловидному тілі, цільній крові й параметрами морфометрії й цитофотометрії зорового нерва, хоріоідеї та ган-гліозного шару клітин сітківки.Матеріал і методи. Експеримент проведений на 24 кроликах самцях породи шиншила, з яких 6 склали контрольну групу.Результати. Встановлено зворотній кореляційний зв'язок (р
Keywords: зоровий нерв; хоріоідея; сітківка; ретробульбарна клітковина; ацетальдегід; хронічна алкогольна інтоксикація