Экспериментальное исследование влияния кратковременной тампонады перфторорганическими соединениями на биоэлектрическую функциональную активность сетчатки глаза кролика (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Перфторорганічні сполуки (ПФОС) мають цінні для вітрео-ретинальноїхірургії властивості, а використання їх для короткострокової тампонади могло би розширити покази до оперативного лікування і покра-щити результати. Проте однозначної думки стосовно впливу ПФОС на функціональний стан сітківки немає.Мета дослідження — визначення особливостей впливу короткочасної тампонади ПФОС (7 днів) на біоелектричну функціональну активність сітківки в експерименті, порівняння дії ПФОС и силіконової олії 5700 сСт в динаміці шляхом проведення ЕРГ на різних строках після завершення тампонади через 7, 14, 30 днів.Матеріал і методи. Дослідження проведене на 6 кроликах (12 очей) породи шиншила. Всім тваринам здійснена задня закрита субтотальна вітрек-томія з наступною тампонадою (7 днів) ПФОС (праве око) и силіконовою олією 5700 сСт (ліве око). ЕРГ була проведена всім тваринам перед оперативним втручанням до та через 7, 14 і 30 днів після завершення тампонади. Результати. При аналізі скотопічної ЕРГ виявлено подовження латентності хвилі «в» в 2 рази в порівнянні з вихідними даними, що склало (48,8±5,8)мс і підвищення амплітуди на 83 % (235,5±7,5р?). При аналізі фотопічної ЕРГ змінились показники хвилі «в» — подовжився час латентності на 52 %, що склало 40,2 мс і виявлялась тенденція підвищення її амплітуди на 27 % (86,5±6,5р?) на 7день дослідження. К14 дню відмічалася тенденція до нормалізації показників ЕРГ. Нормалізація функціонального стану центрального відділу та зниження активності фоторецепторно-го шару периферії сітківки на 18 % з збереженням активності середнього шару спостерігались к 30 дню. При проведенні порівняльного аналізу показників ЕРГ в групі силіконової олії і ПФОС виявлено, що показники мак-симальної ЕРГ в групі з силіконовою олією на 7 день спостереження були нижчими на 37 %. К30 дню спостереження статистично значимої різниці між двома групами не було.Висновки. Визначені особливості впливу тампонуючої речовини ПФОС на біоелектричну функціональну активність сітківки ока кролика в експерименті в динаміці строком спостереження 1 місяць після його виведення. Виявлено подовження латентності і підвищення амплітуди середніх шарів периферичної та центральної сітківки, а також колбочкових фоторецепторів на 7 день; нормалізація функціонального стану центрального відділу і зниження активності фоторецепторного шару периферії сітківки на 18 % з збереженням активності середнього шару к 30 дню спостереження. Порівняльний аналіз ЕРГ показав, що біоелектрична активність сітківки кролика через 30 днів після завершення тампонади ПФОС і силіконовою олією 5700 сСт не мала відмінностей.
Keywords: сітківка; функціональна активність; перфторорганічні сполуки; електроретинографія; силіконова олія