Влияние липоевой кислоты на уровень тиоловых соединений в сетчатке при моделировании возрастной макулодистрофии у животных с аллергическим передним увеитом (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Актуальність роботи визначається недостатнім вивченням впливу ліпоату при лікуванні віковоїмакулодистрофії.Мета дослідження: вивчити вплив ліпоєвої кислоти на відновлювальний потенціал тіолових сполук в сітківці при моделюванні вікової макулоди-строфії у тварин з алергічним увеїтом.Матеріал та методи. Дослідження проводилось на 31 кроликах,розподілених на чотири групи: I (контрольна) — 7 тварин; II (з впливом світла) — 8 тварин; III (з впливом світла та алергічним увеїтом) — 8 тварин; IV (вплив світла, алергічний увеїт та застосування ліпоату) — 8 тварин.Результати. Під впливом ліпоєвої кислоти у кроликів з модельованою ма-кулодистрофією та алергічним увеїтом концентрація відновленого глутатіона підвищилась на 38,6 %, а окисленої його форми знижувалась на 29,8 %, тіоловий статус білків сітківки при застосуванні ліпоату нормалізувався. Рівень тіолових груп білків та дисульфідних звязків в цих умовах наближувався до показників норми.
Keywords: сітківка; дегенерація; увеїт; ліпоєва кислота