Состояние экстраокулярных мышц у больных эндокринной офтальмопатией по данным компьютерной томографии (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Ендокринна офтальмопатія (ЕОП) є найбільш частою причиною не тільки двобічного, а й однобічного екзофтальма. Диференційна диагностика при однобічному екзофтальмі потребує виключити іншу патологію орбіти і периорбітальних пазух. КТ і МРТ на сучасному етапі є «золотим стандартом» для диференційної діагностики патологічних станів в орбіті. Мета: вивчити стан екстраокулярних м'язів у хворих на ЕОП за даними комп'ютерної томографії.Матеріал та методи. КТ проведена 158 хворим на ЕОП на апараті «Соматом» фірми «Сіменс» та спіральному комп'ютерному томографі «Астеніон-БиРЕЯ-4» фірми «Тошиба» за звичайною методикою. Вік хворих коливався від 23 до 77років, чоловіків було — 53, жінок — 105. Однобічний екзофтальм діагностован в 25,9 % випадків, двобічний — в 74,1 %. Хворих з гіпертиреозом було 102 (64,5 %), гіпотиреозом — 35 (22,2 %), еу-тиреозом — 21 (13,3 %). За класифікацією А. Ф. Бровкіної тиреотоксичний екзофтальм встановлен в 46,2 % випадків, набряковий — в 43,6 %, ендо-кринна міопатія — в 8,8 %. У двох хворих (1,3 %) діагноз ЕОП за класифікацією А. Ф. Бровкіної встановлено не було.При проведенні КТ вивчали стан ЕОМ, зорового нерва (ЗН), ретробульбар-ної клітковини (РК). Результати КТ заносили у створену електронну базу даних та обробляли з використанням статистичної програми «Statistics 9». Результати. Виявлено, що при ЕОП частіше вражаються внутрішня — 98 хворих (62,0 %) та нижня — 93 хворих (58,9 %) прямі м'язи ока, рідко — верхня — 72 хворих (45,6 %) та зовнішня — 63 хворих (39,9 %). При гіпертиреозі частіше відмічаються зміни нижньої (75,9 %) та внутрішньої (65,5 %) прямих м'язів ока, при гіпотиреозі — внутрішньої (87,5 %), при еутиреозі в рівній мірі збільшені всі м'язи ока в 50,0 % випадків. При тиреотоксичному та набряковому екзофтальмі вражаються однаково часто всі м'язи, зокрема зовнішньої прямої, яка в 2 рази частіше збільшена при тиреотоксичному екзофтальмі.Висновки. Встановлено, що за даними КТ частіше (95,6 %) виявляється міогенна форма ЕОП. Зміни ЕОМ задежать як від функції щитовидної залози, так і від клініичної форми ЕОП.
Keywords: кoмп'ютepнa тoмoгpaфiя; eкcтpaoкуляpнi м'язи; eндoкpиннa oфтaльмoпaтiя