К вопросу профилактики острой ишемической невропатии зрительного нерва (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Судинна патологія очей одна з ведучих причин сліпоти. Захворювання, обумовлені порушеннями кровообігу, складають 10—15 % від загальної кількості очних захворювань.Мета роботи — вивчити профілактичний ефект Лютеїну та Зеаксантину на основі клінічних обстежень хворих на хронічну судинну оптиконейро-патію.Матеріал і методи дослідження. Проаналізовано можливість виникнення гострої судинної невропатії на прикладі 57хворих (114очей) на хронічну ішемічну невропатію зорового нерва, які на протязі 3 місяців отримували лютеїн та зеаксантин. Контрольну групу склали 35хворих (70 очей), які не одержували профілактичного лікування, і у 3 хворих (3 ока) виникла венозна оклюзія та артеріальна оклюзія судин зорового нерва.Висновки. Використання Лютеїну та Зеаксантину служить профілактиці виникнення та розвитку гострої судинної оклюзії сітківки. Хворі, які не отримували профілактичного лікування (4,28 %), захворіли на венозну та артеріальну оклюзію судин зорового нерва.
Keywords: ішемічна невропатія зорового нерва; Лютеїн; Зеаксантин