Динамика состояния иммунной системы у больных туберкулезными увеитами на фоне лечения (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Туберкульоз — поширена інфекція, якою уражено від 19 до 43 % населення земної кулі, у зв'язку із зростанням захворюваності та появою важких форм — є міжнародною і національною проблемою не тільки в країнах, що розвиваються, але й в економічно розвинених країнах світу.Мета роботи — визначити стан імунної системи хворих на туберкульозні увеїти на фоні лікування.Матеріал і методи дослідження. Проаналізовано стан імунної системи хворих на туберкульозні увеїти на прикладі 134 хворих, які одержували специфічне та протизапальне лікування.Результати. При туберкульозі очей провідну роль грає дисбаланс імуно-регуляторних субпопуляцій Т-лімфоцитів, про що свідчить зниження в крові загального пулу Т-лімфоцитів на 41,3 %, Т-хелперів — на 22,1 %, В-лімфоцитів — на 13,8 %, імунорегуляторного індексу — в 2рази на фоні підвищення Т- супресорів на 69,3 % відносно контролю. Рівень % А та М підвищений — в 3,7та 2,7рази при зниженні % О на (53,8±1,42) %.Висновки. Значний дисбаланс імунорегуляторних субпопуляцій Т-лімфоцитів та підвищення рівня % А та М на фоні зниження % О свідчить про виразні порушення клітинної та гуморальної ланок імунітету.
Keywords: туберкульозні увеїти; імунна система