Микроинвазивные вмешательства с сохранением прозрачного хрусталика при обскурационных зрачковых мембранах (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Персистуюча зінична мембрана ПЗМє вродженою аномалією розвитку мезодермальної тканини райдужки.Мета. Розробити технологію мікроінвазивних втручань з видаленням обскураційнних зіничних мембран зі збереженням інтактної передньої капсули і відновленням прозорості кришталика.Матеріал та методи. Виконано мікроінвазивне видалення персистуючої зіничної мембрани, щільно пов'язаної з передньою капсулою кришталика, трьом дітям у віці 10, 12 і 22 міс.Результати. У всіх випадках вдалося відокремити ПЗМ, інтимно пов язану з передньою капсулою, зберегти цілісність останньої і не пошкодити прозорість кришталика. Післяопераційний період протікав без ускладнень. Гострота зору при виписці підвищилася до 0,25—0,4майже ідентично в порівнянні з парним оком.Висновки. Делікатне хірургічне видалення ПЗМ, інтимно пов'язаної з передньої капсулою кришталика, дозволяє зберегти прозорий кришталик, відновити анатомічні його здібності, що в цілому дозволяє отримати значне підвищення гостроти зору і повноцінно реабілітувати дитину.
Keywords: ерсистуюча зінична мембрана; кришталик; діти