Вплив інтравітреального рівня ангіопоетину-2 при регматогенному відшаруванні сітківки на мікроциркуляторне русло ділянки макули (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Актуальність. Дослідження мікроциркуляторного русла хворих з регматогенним відшаруванням сітківки (РВС) за допомогою оптичної когерентної томографії ангіографії (ОКТ-А) у післяопераційному періоді виявило погіршення стану судинного русла сітківки, що зумовило дослідження рівня ангіопоетину-2 у скловидному тілі пацієнтів з РВС як фактора дестабілізації судин.Мета. Оцінка концентрації ангіопоетину-2 у скловидному тілі пацієнтів із первинним РВС та виявлення його кореляції зі змінами мікросудинного русла макулярної ділянки, за даними ОКТ-А.Матеріал та методи. У дослідженні взяли участь 87 пацієнтів із первинним РВС, які, залежно від стану макули, були розділені на 2 групи: без відшарування макулярної зони  (macula-on) – I група, із відшаруванням макулярної зони (macula-off) – II група. Всім пацієнтам була проведена задня субтотальна вітректомія з взяттям зразків скловидного тіла. У зразках скловидного тіла визначили рівень ангіопоетину-2 за допомогою пристрою для зчитування мікропланшета ELISA (Human Angiopoietin-2 ELISA Kit, технології Thermo Fisher SCIENTIFIC). У пацієнтів оцінювали кореляцію між даними імуноферментного аналізу (ІФА) та параметрами ОКТ-А.Результати. Кореляційний аналіз даних ОКТ-А при рівні ангіопоетину-2 129,7±51,99 пг/мл протягом всього терміну спостереження у І групі виявив прямий, тісний, статистично достовірний зв’язок між площею фовеальної аваскулярної зони (ФАЗ), фовеальною щільністю глибокого капілярного сплетіння (ФЩГКС), парафовеальною щільністю глибокого капілярного сплетіння (ПФЩГКС) та досліджуваним показником. Кореляційний аналіз даних ОКТ-А при рівні ангіопоетину 2693,8±634,7 у ІІ групі виявив прямий, тісний, статистично достовірний зв’язок між площею ФАЗ, ФЩГКС, ПФЩГКС та досліджуваним показником при обстеженні в перший та дванадцятий місяці; прямий, середній, статистично достовірний зв’язок – у третій та шостий місяці дослідження.Висновки. Рівень ангіопоетину-2 у скловидному тілі пацієнтів з РВС статистично нижчий у групі з macula-on (129,7±51,99 пг/мл) ніж з macula-off (693,8±634,7 пг/мл) (p
Keywords: ангіопоетин-2; регматогенне відшарування сітківки; ОКТ-ангіографія; макула