Фактори ризику прогресії вікової дегенерації макули у пацієнтів з української популяції (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Актуальність. На сьогодні є актуальним пошук інформативних критеріїв вікової дегенерації макули (ВДМ), які можна використовувати для побудови експертних систем прогнозу перебігу захворювання.Мета  – оцінити фактори ризику прогресії вікової дегенерації макули у пацієнтів з української популяції на підставі оцінки клініко-офтальмологічних показників.Матеріал та методи. У дослідження було включено дані обстеження 302 очей (152 пацієнти), у яких згідно до рекомендацій дослідження AREDS визначали стадію ВДМ. Вік пацієнтів склав 71,18 років (95% ВІ 69,47–72,89), переважали особи у віці 60-85 років (82,9%), жінки склали 59,9%, чоловіки – 40,1%. На початку дослідження, через 1 та 2 роки визначали гостроту зору, максимальну гостроту зору з корекцією (МГЗК), кількість друз різного калібру, наявність змін пігментного епітелію сітківки, субретинальної неоваскулярної мембрани (СНМ) та географічної атрофії.Результати. Протягом 2 років спостереження у пацієнтів з ВДМ відмічалося повільне, але достеменно зниження МГЗК з 0,4 (0,1-0,85) до 0,325 (0,1-0,8) (p
Keywords: AREDS; гострота зору; друзи; зміни пігментного епітелію сітківки; субретинальна неоваскулярна мембрана; географічна атрофія; модель прогресії; сітківка; ВМД