Нейроофтальмологічні порушення при цереброваскулярній хворобі (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Мета дослідження: оцінити поширеність різних нейроофтальмологічних симптомів у хворих із хронічною цереброваскулярною хворобою.Матеріал та методи. Дослідження виконано на базі клінічних підрозділів Чорноморського національного університету ім. Петра Могили (м. Миколаїв) у 2018–2022 рр. Обстежено 216 хворих на цереброваскулярну хворобу. Середній вік пацієнтів становив 62,3±1,2 років. Обсяг нейроофтальмологічного дослідження включав візометрію, тонометрію, периметрію, визначення характеру зору та гетерофорії, оцінювання рухливості очних яблук, конвергенції, страбізмометрії в основних позиціях погляду, а також офтальмоскопію очного дна. Окремим пацієнтам за показами виконували оптичну когерентну томографію (Оptovue Avanti XR, CША).Результати. Частота виявлення хвороби дрібних судин серед обстежених становила 20,8%, у 157 (72,7%) хворих в анамнезі були перенесені транзиторні ішемічні атаки, у 118 (46,1%) – гострі порушення мозкового кровообігу. У всіх пацієнтів спостерігалися прояви гіпертензивної ангіопатії, у тому числі в 10,2% – ІІІ, а у 2,8% – IV ступеня. Явища задньої ішемічної оптиконейропатії спостерігалися у 27 (12,5%) пацієнтів із верифікованою хворобою дрібних судин. Частим явищем (133 випадки, або 61,6%) були мікросудинні зміни сітківки. У всіх пацієнтів наявні прояви гіпертензивної ангіопатії. У 10 (4,6%) хворих виявлено поодинокі крововиливи в сітківку, у 16 (7,4%) – тверді ексудати, в 1 (6,3%) – ватоподібні ексудати. У 23 (10,6%) хворих визначено помірний набряк сітківки й диска зорового нерва. Ізольовані гомонімні дефекти зору виявили  в 13 (6,0%) пацієнтів, у яких в анамнезі відзначалися ГПМК.Висновки. У разі цереброваскулярної хвороби у пацієнтів спостерігаються явища ішемії ока, більш виражені за наявності хвороби дрібних судин. Нейроофтальмологічні аспекти цереброваскулярної хвороби потребують подальшого дослідження в мультидисциплінарному форматі.
Keywords: нейроофтальмологія; ішемічна оптиконейропатія; гіпертензивна ангіопатія сітківки; цереброваскулярна хвороба; хвороба дрібних судин; мозковий інсульт; діагностика