Зв’язок поліморфізму rs1927911 гена TLR4 з діабетичною ретинопатією та діабетичним макулярним набряком за цукрового діабету 2 типу (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Актуальність. Генетична схильність є одним із факторів, що викликають очні ускладнення цукрового діабету 2 типу (ЦД2), зокрема поліморфізми гена Toll-подібного рецептора-4 (TLR4) по-різному асоційовані з розвитком мікросудинних ускладнень ЦД2.Мета  – встановити зв’язок поліморфізму rs1927911 гена TLR4 з діабетичною ретинопатією (ДР) і діабетичним макулярним набряком (ДМН) при ЦД2.Матеріал та методи. Дослідження включало 81 пацієнта (81 око) із ЦД2, у яких за настановами Американської академії офтальмології (2002 рік) виявлено ДР і ДМН, контрольну групу становили 50 пацієнтів (50 очей) із ЦД2, нормалізованим вуглеводним обміном, ДР 0 (ретинопатія відсутня) та відсутнім ДМН. Генотипи s1927911 визначали методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі із застосуванням ампліфікатора Gene Amp® PCR System 7500 (Applied Biosystems, США) і тест-систем TaqMan Mutation Detection Assays Life-Technology (США).Результати. Поліморфізм rs1927911 гена TLR4 мав зв’язок із розвитком ДР і ДМН (р=0,021): їх ризик у носіїв алелі А зменшено (ВШ=0,42; 95% ВІ 0,23–0,77) порівняно з носіями предкової алелі G. Розподіл генотипів rs1927911 мав статистичну значущість за критерієм χ2 Пірсона за домінантною моделлю успадкування (GG проти GА+АА; р=0,012; ВШ=0,37; 95% ВІ 0,18–0,76). Під час стратифікації за стадіями ДР і ДМН такий зв’язок зберігався тільки для проліферативної ДР і ДМН 3 ступеня. Аналіз зв’язку з фенотипом виявив менші глікемію, уміст глікованого гемоглобіну, центральну товщину й загальний об’єм сітківки в носіїв гетерозиготи й мінорного генотипу АА, що відповідало меншому порушенню вуглеводного обміну та пошкодженню сітківки порівняно з носіями предкової гомозиготи GG.Висновок. З огляду на аналіз ролі TLR4 в механізмах запуску запальної відповіді, можна припустити, що активність сигнальних шляхів, які за умови гіперглікемії реалізуються через TLR4, знижена в носіїв поліморфізму rs1927911, що зумовлює менше пошкодження сітківки.
Keywords: гіперглікемія; запалення; центральна товщина сітківки; об’єм сітківки; регресійний аналіз; цукровий діабет; діабетична ретинопатія; діабетична макулопатія