Клінічні особливості різних видів травм ока та їх наслідки у дітей (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Мета: визначити клінічні особливості травми ока та їх наслідки у дітей в Україні.Методи: Проаналізовано особливості клінічної картини різних видів травм ока, методи лікування та наслідки.Результати: Дитяча травма ока характеризується переважанням – 63,4% відкритих травм з пошкодженням трьох або більше структур ока у 88,4% випадків, найвищою частотою пошкодження кришталика (73,1%), у 61,6% випадків з наявністю сторонніх тіл та у 50% - поєднання відкритого та закритого пошкодження очного яблука.Висновки: Клінічні особливості дитячої травми ока вимагають диференційованої клінічної тактики, що включає хірургічні та консервативні методи. Реконструктивна хірургічна реабілітація, що включає комплексні процедури з максимальним відновленням усіх пошкоджених структур з імплантацією ІОЛ з використанням передових технологій у поєднанні з консервативним лікуванням, дозволяє відновити високу гостроту зору (0,3 і вище) у 64,3% випадків вибухової травми в подальші терміни спостереження.
Keywords: травма ока; лікування; результати; діти