Зв'язок між офтальмологічними гемодинамічними параметрами та активністю неоваскуляризації райдужної оболонки у пацієнтів з неоваскулярною глаукомою (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Мета. Оцінити взаємозв’язок між показниками офтальмогемодинаміки, зокрема реоофтальмографічним коефіцієнтом (RQ), та активністю неоваскуляризації райдужки при неоваскулярній глаукомі (НВГ) різної етіології, а також визначити прогностичну цінність RQ як функціонального показника мікроциркуляції ока.Матеріали та методи. Обстежено 224 ока (224 пацієнти): 133 — з НВГ, асоційованою з проліферативною діабетичною ретинопатією (ПДР), 91 — з НВГ після ішемічної оклюзії вен сітківки (ОВС), та 34 — контрольна група (пацієнти з початковою катарактою). Стандартне офтальмологічне обстеження включало вимірювання внутрішньоочного тиску (ВОТ), біомікроскопію переднього сегмента та оцінку неоваскуляризації райдужки за шкалою Weiss (I–IV стадії). Об’ємний внутрішньоочний кровообіг оцінювали методом реоофтальмографії з визначенням реографічного коефіцієнта (RQ, ‰). Статистичний аналіз включав непараметричні тести та регресійне моделювання.Результати. Середні значення RQ становили 3,02 ± 0,41‰ у групі ПДР (гіповолемічний тип), 3,76 ± 0,39‰ у групі ОВС (гіпероволемічний тип) та 3,34 ± 0,28‰ у контрольній групі (нормоволемічний тип). Виявлено достовірний зв’язок між величиною RQ та ступенем неоваскуляризації райдужки (F(1,229)=66,6; p
Keywords: неоваскулярна глаукома; рубеоз райдужки; офтальмогемодинаміка; реоофтальмографія; діабетична ретинопатія; оклюзія вен сітківки; мікроциркуляція; сітківка; райдужка