Тяжка гіпертензивна ретинопатія, що виникає внаслідок злоякісної гіпертензії при системному червоному вовчаку: клінічний випадок (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Ми повідомляємо про випадок злоякісної гіпертензії у 30-річної жінки з системним червоним вовчаком СЧВ, яка звернулася з раптовою двосторонньою втратою зору. Офтальмологічне обстеження виявило гіпертензивну ретинопатію IV ступеня з макулярними зірчастими ексудатами, що раніше не було описано в подібних зареєстрованих випадках. Оптична когерентна томографія показала внутрішньосітківкові гіперрефлективні відкладення у фовеа без активного макулярного набряку, а флуоресцентна ангіографія показала ділянки ішемії сітківки. Інтенсивна антигіпертензивна та імуносупресивне терапія призвели до системної стабілізації, але обмеженого відновлення зору. Було описано лише два подібні випадки, в яких був гіпертензивний невідкладний стан, активний СЧВ та зорові симптоми; однак, цей випадок унікальним чином демонстрував макулярний зірчастий малюнок. Раннє офтальмологічне розпізнавання є важливим для діагностики, прогнозу та багатопрофільного лікування.
Keywords: Гіпертонічна ретинопатія; системний червоний вовчак; вовчаковий нефрит; гіпертонічна криза, офтальмологія