Оригинальное устройство и подходы к изучению распределения температуры в различных отделах глаза (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. На сьогоднішній день питання розподілу температури в різних відділах ока людини і тварин залишається недостатньо вивченим. Мета. Розробити пристрій для вимірювання внутрішньоочної температури та вивчити в експерименті закономірність розподілу температури в різних відділах ока кролика.Матеріал та методи. Експеримент проводився на 11 кроликах (22 ока). Для вимірювання температури був розроблений термоелектричний пристрій, що складається з модуля реєстрації температур, вимірювальних зондів діаметром 0,7мм і комп'ютера з програмним забезпеченням.Результати. При температурі навколишнього середовища 23,8 °С температура нижнього кон'юнктивального склепіння склала 37,65 оС; верхнього кон'юнктивального склепіння 36,82 °С; поверхні рогівки 34,41 °С; передньої камери ока 35,97°С; передньої частини скловидного тіла 36,96 °С; середньої частини скловидного тіла 37,40 оС; задньої частини скловидного тіла 37,50 °С; сітківки/судинної оболонки 37,64 °С; субтенонового простору 37,78 оС. Різниця температур між зовнішньою поверхнею рогівки і передньою камерою ока склала 1,56°С, між зовнішньою поверхнею рогівки і сітківкою 3,23 оС.Висновки. Розроблено термоелектричний пристрій, що дозволяє проводити вимірювання температури в різних відділах ока. Використовуючи розроблений пристрій, в експерименті in vivo вивчено розподіл температури в оці кролика.
Keywords: температура ока кролика; термоелектричний пристрій; термопара