Случай диагностики и лечения больного с глаукомой нормального давления (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Глаукома нормального тиску — форма глаукоми, коли ураження зорового нерва виникає при внутрішньоочному тиску, що не перевищує нормальних значень. За даними R. Levene, в країнах Європи глаукома нормального тиску складає від 11 до 30 % від усіх випадків глаукоми. Мета роботи — представлений клінічний випадок діагностики і лікування хворого з глаукомою нормального тиску. Матеріал і методи. Візометрія, тонографія, офтальмоскопія, дослідження внутрішньоочного тиску, оптична когерентна томографія, дослідження поля зору. Результати. Визначено діагноз глаукома з нормальним тиском. Внаслідок запропонованого лікування досягнуто покращення результатів функціональних обстежень та стабілізація зорових функцій. Висновки. В запропонованій статті ми бажаємо звернути увагу лікарів офтальмологів та родинних (сімейних) лікарів на проблему нормотензивної глаукоми і необхідності при певних труднощах в діагностиці направляти таких хворих в спеціалізовані медичні установи.
Keywords: глаукома нормального тиску