Состояние гемодинамики глаза и активности вегетативной нервной системы при передних увеитах в разные периоды его течения (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Враховуючи складний патогенетичний механізм розвитку увеїту, важливим є вивчити особливості взаємодії імунної, судинної, нервової систем, міру їх активності, а також можливість превентивности розвитку необоротних мофрологічних ускладнень. Мета роботи: дослідження стану гемодинаміки ока та активності вегетативної нервової системи при передніх увеїтах в різні періоди перебігу запального процесу. Матеріал і методи. Дослідження були проведені у 66 хворих передніми увеїтами. Поряд з загальноклінічними дослідженнями проводили реоофтальмографію з використанням показника об’ємного пульсового кровонаповнення RQ (‰), швидкості максимального кровонаповнення ока (за показником ? (Om/с), а також тонічних властивостей судин ?/Т (%) (реографічний комп’ютерний комплекс ReoCom). Результати та їх обговорення. Рівень об’ємного пульсового кровонаповнення ока у хворих залежить від стану активності процесу: коефіцієнт прямої кореляції (r=0,26,р
Keywords: передні увеїти; гемодинаміка ока; активність вегетативної нервової системи