Применение «Кератоксеноимплантата» для лечебной и лечебно-тектонической кератопластики при тяжелых ожогах глаз и изъязвлениях роговицы различной этиологии (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Потреба в донорській рогівці набагато перевищує можливості її отримання, ставлячи перед офтальмологами завдання пошуку нових трансплантаційних матеріалів для кератопластики. Мета — вивчити можливість застосування «Кератоксеноімплантата» для лікувальної або лікувально-тектонічної кератопластики у пацієнтів з опіками очей або з виразковими ускладненнями запальних захворювань рогівки. Матеріал та методи. Проведені клінічні дослідження застосування «Кератоксеноімплантата» для кератопластики у 60 пацієнтів на 69 очах з опіками очей або з виразковими ускладненнями запальних захворювань рогівки. Результати. Було встановлено, що завдяки застосуванню кератоксеноімплантату у всіх випадках вдалось зберегти очі та світловідчуття. У частині хворих після низки відновлювально-пластичних операцій вдалось провести кератопротезування та відновити зір, у ряді випадків — до 0,5. Висновок. Проведені дослідження дозволяють рекомендувати кератоксеноімплантат для широкого застосування в умовах дефіциту донорського матеріалу.
Keywords: кератоксеноімплант; опіки очей; запальні захворювання рогівки