Влияние гипертензии на уровень продуктов перекисного окисления липидов в тканях переднего отдела глаза при экспериментальном диабете (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Незважаючи на значний прогрес у лікуванні ускладнень з боку органу зору при цукровому діабеті, проблема профілактики і терапії даної патології продовжує залишатися актуальною.Мета дослідження. Вивчити вплив гіпертензії на рівень продуктів перекисного окислення ліпідів в тканинах переднього відділу ока при експериментальному діабеті.Матеріал і методи. Дослідження проводилися на 32 кролях. Піддослідні тварини були розділені на чотири групи: перша – контрольна група (10 кроликів, друга – дослідна група, тварини з діабетом в умовах гіпертензії (8 кроликів), третя – дослідна група, тварини з діабетом (7 кроликів), четверта - дослідна група , тварини з гіпертензією (7 кроликів).   У  тканині  кута  передньої  камери  та  камерної  вологи   визначали   вміст малонового діальдегіду і дієнових кон'югатів.Результати. У тварин з глаукомою активується процес перекисного окислення ліпідів, що виражалося у збільшенні рівня дієнових кон'югатів і малонового діальдегіду в тканинах кута передньої камери та камерної вологи.Висновки. Більш високий ступінь порушення перекисного окислення ліпідів, виявлений в тканинах кута передньої камери та камерної вологи у тварин з цукровим діабетом та   експериментальної  гіпертензією,   є   важливим   елементом   механізму   підвищення швидкості деструктивних процесів в шляхах відтоку камерної вологи в цих умовах. При цьому рівень малонового  діальдегіду та дієнових кон'югатів  в  тканинах кута передньої камери був вийде на 23,8% і 21,1%, а в камерній волозі - на 31,9% і 28,1% відповідно ніж у тварин з модельованим діабетом без гіпертензії.
Keywords: гіпертензія; експериментальний діабет; передній відділ ока; перекисне окислення ліпідів