Роль визуальной нагрузки в процессе формирования зрительной системы детей и подростков (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Метою роботи був аналіз впливу текстового візуального навантаження на структурно-функціональний стан зорової системи  дітей і підлітків.Матеріал и методи. Дослідження проведене  за участю 97 дітей і підлітків, а також 88 осіб молодого віку. Випробовуваним в якості візуального навантаження були пред'явлені тексти з різними параметрами оформлення (нормальний шрифт – 10 друкарських пунктів, шрифт із заниженими параметрами – 7 друкарських пунктів), реалізовані на паперовому носії. Для оцінки функціонального стану зорової системи в динаміці зорової праці були використані позитивні  резерви акомодації для далечіні, найближчі точки ясного зору і конвергенції.Результати. Використання факторного аналізу дозволило встановити, що у дітей та підлітків не  сформовані спеціалізовані механізми сприйняття близько розташованих  об’єктів, оскільки зорова праця на близькій відстані викликала напруження зорової системи, яке проявилося зростанням кількості значимих зв'язків, збільшенням вкладу випадковою складовою і наявністю одночасно декількох варіантів організації системи. У осіб молодого віку ці механізми сформовані, оскільки конфігурація і кількість зв'язків в досліджуваній системі збереглися після зорового навантаження.
Keywords: зорова система; механізми зорового сприйняття; читання; параметри оформлення тексту