Влияние гипертензии на процессы пероксидации в сетчатке и зрительном нерве при экспериментальном диабете (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Питання лікування нейродегенеративних захворювань органа зору є найактуальнішою проблемою офтальмології.Мета. Вивчити вплив гіпертензії на процеси пероксидації в тканинах ока при експериментальному діабеті.Методи дослідження. Дослідження проводилися на 34 кроликах. Піддослідні тварини були розділені на чотири групи: перша — контрольна група (10 кроликів), друга — дослідна група, тварини з діабетом в умовах гіпертензії (8 кроликів), третя — дослідна група, тварини з діабетом (8 кроликів), четверта — дослідна група, тварини з гіпертензією (8 кроликів). У тканинах ізольованої сітківки та зорового нерва визначали вміст малонового діальдегіду і дієнових кон'югатів.Результати. При стрептозотоциновому діабеті у тварин з експериментальною гіпертензією інтенсивність процесів пероксидації помітно зростає в порівнянні з дослідами, в яких индуковано тільки цукровий діабет.Висновки. Експериментально встановлено, що розвиток гіпертензії у тварин з цукровим діабетом призводить до істотного посилення процесів пероксидації в нейральних тканинах ока, в порівнянні з діабетичними тваринами без гіпертензії. Так, в сітківці і зоровому нерві концентрація проміжних і кінцевих продуктів перекисного окислення ліпідів була відносно підвищена на 22,9 % і 27,7 % відповідно. Цей фактор є важливою патогенетичною ланкою, що сприяє прискоренню розвитку нейродегенеративних процесів в зоровому аналізаторі при цукровому діабеті в поєднанні з гіпертензією.
Keywords: сітківка; зоровий нерв; пероксидація; діабет; гіпертензія