Особливості надання допомоги постраждалим з пошкодженнями орбіти (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність даного дослідження обумовлена збільшенням частоти переломів середньої зони обличчя, що супроводжуються пошкодженнями орбіти. Метою роботи було підвищення ефективності лікування хворих з травмами середньої зони обличчя, поєднаних із пошкодженнями орбіти, шляхом вдосконалення методів відновлення її анатомічної цілісності та додаткового апарату ока. Матеріал та методи. Представлені результати лікування 157 постраждалих з пошкодженнями орбіти, визначені принципи комплексного підходу до лікування та реабілітації даного контингенту хворих. Проведено порівняльний аналіз використання біорезорбтивних полімерних та титанових фіксаторів для остеосинтезу з урахуванням біомеханіки переломів. В результаті досліджень автори дійшли висновків, що: 1) частота переломів середньої зони обличчя зросла до 26,3 %; 2) дані пошкодження супроводжуються зміною об’єму орбіти, що може призводити до естетичних та функціональних порушень за рахунок зміщення очного яблука, також пошкодження додаткового апарату ока; 3) при лікуванні переломів середньої зони обличчя в якості фіксаторів доцільно використовувати біорезорбтивні полімерні пластини з гвинтами для остеосинтезу, які не потребують подальшого їх видалення; 4) відновлення сльозовідведення при тотальному пошкодженні сльозовідвідних шляхів можливе з використанням аутотрансплантату зі слизової оболонки щоки.
Keywords: пошкодження орбіти; переломи середньої зони обличчя; біорезорбтивні полімерні пластини