Классификационный алгоритм определения степени тяжести структурных изменений фовеа при контузии глазного яблока по данным спектральной оптической когерентной томографии (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Пошкодження сітківки внаслідок контузії очного яблука нерідко є причиною втрати зору. Мета. Розробити класифікаційний алгоритм визначення ступеня тяжкості структурних змін фовеа при контузії очного яблука за даними спектральної оптичної когерентної томографії (СОКТ). Матеріал і методи. Під спостереженням знаходилося 43 хворих з контузією ока, яким проводилася СОКТ сітківки. Результати. В основі розподілу хворих з контузією очного яблука до легкого, середнього або важкого ступеня тяжкості структурних змін фовеа за даними СОКТ лежить визначення стану двох морфологічних ознак — еліпсоїда внутрішніх сегментів фоторецепторів та зовнішньої пограничної мембрани. Висновки. Розроблено класифікаційний алгоритм, що дозволяє вірно відносити кожного хворого з контузією очного яблука за даними СОКТ до одного з трьох класів — з легким, середнім, важким ступенем тяжкості структурних змін фовеа.
Keywords: контузія очного яблука; класифікаційний алгоритм; ступінь тяжкості структурних змін фовеа; спектральна оптична когерентна томографія