Усовершенствованный метод определения плотностных характеристик хрусталика у больных возрастной катарактой по данным ультразвукового В-сканирования (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. За останні роки в хірургії катаракти широко застосовується методика фемтосекундної лазерної екстракції катаракти, яка найбільш ефективна у хворих з І-ІІІ ступенем щільності кришталика за класифікацією Buratto. У зв’язку з цим, є актуальним проведення передопераційної діагностики механічних властивостей кришталика для диференціального відбору хворих, у яких планується проведення фемтосекундної лазерної екстракції катаракти. Мета. Розробити спосіб визначення щільністних характеристик кришталика на підставі дослідження показника відносного акустичного опору у хворих з віковою катарактою з використанням ультразвукового (УЗ)-В сканування для вибору оптимальної хірургічної тактики лікування. Матеріал і методи. У 51 хворого з віковою катарактою було зроблено оперативне втручання — факоемульсифікація катаракти з імплантацією інтраокулярної лінзи (ЮЛ) (64 ока). Усім хворим проведено УЗ цифрове сканування кришталика на приладі «CineScan» з визначенням акустичної ехогенності в різних шарах кришталика та за допомогою вдосконаленої методики визначено показник відносного акустичного опору в різних шарах кришталика. Результати. За даними дослідження встановлено, що існує прямий кореляційний зв’язок між показниками відносного акустичного опору, визначеного до операції, і показником кумулятивної диспарантної енергії, який можна визначити після проведення операції в кожному конкретному випадку (коефіцієнт Пірсона 0,78). Висновки. Застосування вдосконаленого методу визначення щільністних характеристик кришталика дозволило виявити прямий кореляційний зв’язок між показником відносного акустичного опору, визначеним до операції, і показником кумулятивної диспарантної енергії. Отримані дані дозволяють об’єктивно виділяти хворих з І—III ступенем щільності кришталика для проведення фемтосекундної лазерної екстракції катаракти.
Keywords: катаракта; відносне акустичний опір; УЗ-В сканування; факоемульсифікація