Визуализация структур цилиарного тела методом инфракрасной диафаноскопии с транспальпебральным освещением (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Транссклеральна або транскорнеальна діафаноскопія у видимому діапазоні світла застосовується для визначення меж циліарного тіла або внутрішньоочних пухлин, розташованих в передньому сегменті ока. Мета. Вивчити можливості використання випромінювання ближнього інфрачервоного спектрального діапазону для візуалізації структур циліарного тіла методом транспальпебральної діафаноскопії. Матеріал і методи. Під наглядом перебувало 15 осіб (30 очей) без патологічних змін переднього відрізка очного яблука; 20 хворих (20 очей) з термінальною глаукомою перед проведенням транссклеральної контактно-компресійної лазерної коагуляції циліарного тіла; 15 хворих (15 очей) з внутрішньоочними новоутвореннями, розташованими в області циліарного тіла. Також були вивчені 5 ізольованих очей з внутрішньоочною меланомою. В кожному випадку проводили кольорове фотографування переднього відрізка ока, інфрачервону діафаноскопію, ультразвукове сканування переднього відділу. Результати. У всіх випадках у здорових осіб методом транспальпебральної інфрачервоної діафаноскопії було зареєстровано циліарне тіло та його структури. У хворих глаукомою методом транспальпебральної інфрачервоної діафаноскопії перед проведенням циклодеструкції була візуалізована зона розташування циліарних відростків. У хворих з внутрішньоочними новоутвореннями у всіх випадках була зареєстрована тінь на склері відповідно проекції пухлини, а також була визначена локалізація пухлини по відношенню до структур циліарного тіла. На ізольованих очах були зареєстровані розміри структур циліарного тіла та розміри їх тіней на склері при інфрачервоній діафаноскопії. Заключення. Транспальпебральна інфрачервона діафаноскопія дозволяє отримати зображення циліарного тіла і точно оцінити проекцію його структур на склері. Інфрачервона діафаноскопія може використовуватися для візуалізації циліарного тіла у хворих з термінальною глаукомою перед проведенням транссклеральної лазерної циклодеструкції. Інфрачервона діафаноскопія дозволяє візуалізувати внутрішньоочні новоутворення та визначити їх проекцію на склері, що може використовуватися як в діагностичних цілях, так і при деструкції пухлини в ході лікування.
Keywords: Iнфрачервоне випромінювання; циліарне тіло; дiафаноскопiя