Изучение влияния препарата амиксин in vitro на рецепторный аппарат лимфоцитов периферической крови у больных увеальной меланомой (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Індивідуальний підбір імуномодулюючих препаратів і раціональне поєднання фізичних лікувальних факторів з імуномодулюючою терапією є важливим завданням клінічної імунології. В даний час при імунотерапії онкологічних хворих використовуються емпіричні підходи до призначення імуномодулюючих препаратів. Дослідження ролі деяких молекул у реалізації позитивного лікувального ефекту комбінованої терапії хворих на увеальну меланому дозволило розробити нові підходи до пошуку і розробки комплексних схем лікування з використанням імуномодуляторів. Дослідження молекулярних механізмів активації імунокомпетентних клітин дозволить розробити патогенетично обґрунтовані підходи до лікування хворих на увеальну меланому. Мета дослідження. Дослідити вплив in vitro препарату Аміксин на експресію молекулярних маркерів активації лімфоїдних клітин СD 5, СD 7, CD 25, CD 38, CD 45, CD 54, CD 95, CD 150 у хворих на увеальну меланому. Матеріал і методи. Рівень експресії молекулярних маркерів активації лімфоцитів вивчався за допомогою імуноцитогістохімичного ПАП-методу, з використанням панелі моноклональних антитіл СD 5, СD 7, CD 25, CD 38, CD 45, CD 54, CD 95 і CD 150 до і після культивації з препаратом Аміксин. Дослідження проводилось in vitro з лімфоцитами периферичної крові хворих на увеальну меланому n=30. Статистична обробка проводилась за допомогою комп’ютерної програми Statistica 6.0, з використанням критерію Ньюмена-Кейлса. Результати дослідження. Проведені нами дослідження дії in vitro препарату Аміксин на стан експресії молекулярних маркерів активації лімфоцитів периферичної крові у хворих на увеальну меланому виявило вірогідне підвищення показників експресії СD7+, CD 25+, CD 54+, CD 95+ після використання вищевказаного препарату. Так, рівень експресії СD 7+ вірогідно збільшився з 26,4±3,8 до (34,1±2,6) %, (р
Keywords: увеальна меланома; Аміксин; молекулярні маркери активації лімфоцитів; комплексне лікування