Результаты факоэмульсификации катаракты с различной плотностью ядра хрусталика у пациентов со слабостью цинновых связок (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Однією з найбільш складних задач хірургії є видалення катаракти в очах, де є підвивих кришталика, особливо за наявності щільного ядра. Мета. Оцінка ефективності факоемульсифікації катаракти при різній щільності ядра кришталика у пацієнтів із слабкістю цинових зв’язок. Матеріал та методи. Обстежено 67 хворих (72 ока) у віці 46–88 років, 36 жінок і 31 чоловік. Для стабілізації положення капсульної сумки виконувалася імплантація капсульного кільця за запропонованим нами способом його установки. Пацієнти були розподілені на 2 групи. Перша група — 36 очей з щільністю ядра кришталика 2–3ст, друга — 36 очей з 4–5 ст. щільності ядра. Результати. Проводився аналіз частоти і структури ускладнень. Серед інтраопераційних ускладнень у хворих другої групи в 5,56 % випадків відбувся розрив задньої капсули з виходом склоподібного тіла в передню камеру. У хворих першої групи даний вид ускладнень не зареєстрований. Наявність ускладненої катаракти, особливо у хворих з щільними кришталиками приводить до підвищення травматичності операції. Висновки. Досвід застосування запропонованого способу і отримані результати підтверджують його ефективність і можливість використання в хірургії катаракти, що ускладнена підвивихом кришталика.
Keywords: факоемульсифікація катаракти; сублюксація кришталика; капсульне кільце; щільне ядро