Малоинвазивная технология хирургического лечения полного вывиха хрусталика в стекловидное тело с последующей имплантацией ИОЛ в капсульный мешок (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Багаточисельність запропонованих методик видалення вивихнутих кришталиків та способів імплантації ІОЛ свідчать в першу чергу про відсутність єдиної тактики хірургічного лікування даної патології. Мета роботи — розробка малоінвазивної технології хірургічного лікування повного вивиху кришталика в скловидне тіло з подальшого імплантацією ІОЛ в капсульний мішок.Матеріал и методи. В Київському «Центрі мікрохірургії ока» з вересня 2011 по лютий 2016 року прооперовано 25 пацієнтів з постконтузійним вивихом кришталика в скловидне тіло. Гострота зору до операції з корекцією була від правильноїсвітлопроекціїдо 0,5, в середньому 0,14+0,16. Внутрішньоочний тиск (ВОТ) — від 18 до 27мм рт. ст., в середньому (19,74+2,64) мм рт. ст. Строк спостереження склав 3роки.Результати. Середня гострота зору з корекцією на другу добу після операції склала 0,37+0,21; через 1 місяць — 0,54+0,20; через 3—0,58+0,23; через 6 місяців — 0,56+0,22 та через 1 рік — 0,57+0,19. Середня величина індукованого астигматизму на другу добу після операції склала (1,31+0,62) дптр; через 1 міс. — (0,95+0,36) дптр; через 3 — (0,75+0,31) дптр; через 6 міс. — (0,61+0,25) дптр и через 1 рік — (0,56+0,22) дптр.Висновок. Запропонована технологія дозволяє видаляти кришталик через малі розтини, які самогерметизуються, що зменшує кількість інтра- та післяопераційних ускладнень; імплантувати будь-які моделі м’яких ІОЛ; відновлює архітектоніку ока, забезпечує стабільне центроване положення ІОЛ, ступінь індукованого астигматизму (0,56+0,22)Б, покращення та збереження зорових функцій до 0,5 та вище.
Keywords: вивих кришталика в скловидне тіло; хірургічне лікування; внутрішньокапсульна імплантація ІОЛ