Клинико-функциональные особенности глаз с факичными линзами до и после проведения биленсэктомии (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Імплантація факічних інтраокулярних лінз використовується для корекції аметропій високого ступеня, недоліком якої вважається розвиток катаракти у віддалений термін після операції внаслідок контакту конструктивних елементів ФІОЛ зі структурами передньої і задньої камер ока. Мета — вивчення клініко-функціональних особливостей очей з факічними інтраокулярними лінзами до і після проведення біленсектоміі. Матеріал і методи. У роботі проведений порівняльний аналіз клінічної характеристики 25 очей 19 пацієнтів з різними моделями ФІОЛ перед виконанням біленсектомії та після неї. Результати. Підтверджена відмінність в особливостях катаракт, які розвиваються після імплантації зіничної моделі ФІОЛ та задньокамерної від тих, що виникають після імплантації ПЗКЛ (передньокамерної лінзи із задньокамерною фіксацією). В залежності від типу видаленої ФІОЛ розрізняли три ступеня післяопераційної реакції ока. Висновок. Перебіг інтра — та післяопераційного періодів при біленсектомії залежить від початкових змін ока. Розбіжність клінічної картини катарактального процесу з типом ФІОЛ є показанням до поглибленого обстеження пацієнта.
Keywords: катаракта; факическая интраокулярная линза; ультразвуковая биомикроскопия; биленсэктомия