Особенности новой модели иглы для факоэмульсификации для проникновения в ядро хрусталика (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Ультразвукова факоемульсифікація (ФЕК) — поширений метод видалення катаракти при різних ступенях щільності кришталика. Актуальним залишається проведення ФЕК при ядрах кришталика з високим ступенем щільності. Це пов’язано в першу чергу з тим, що при видаленні щільного ядра існують технічні труднощі, які обумовлені неможливістю повного розлому ядра кришталика. Мета. Визначити і порівняти зусилля, необхідне для впровадження вдосконаленої і стандартної голки для ФЕК в товщу ізольованого кришталика in vitro з високим ступенем щільності. Матеріал і методи. Експериментальне дослідження проведено на 15 кришталиках, які були видалені за методикою стандартної екстракапсулярної екстракції катаракти. У ході експерименту використовувалися 2 голки для ФЕК (стандартна голка в ФЕК в системі INTREPID® Micro-Coaxial System) і вдосконалена голка (патент України на корисну модель 64851). Результати. В експериментальних умовах in vitro встановлено, що застосування удосконаленої голки для ФЕК дозволяє зменшити зусилля, яке необхідно для впровадження голки в шари кришталика, в 1,4 рази. Тому застосування удосконаленої голки для ФЕК ядер кришталика з високим ступенем щільності є більш доцільним і дозволяє більш швидко і ефективно впровадитися в товщу кришталика і розділити його на фрагменти.
Keywords: катаракта; удосконалена голка для факоемульсифікації