Состояние естественной противоопухолевой резистентности организма больных увеальной меланомой малых размеров (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Роль імунних механізмів у розвитку та прогресуванні пухлинного процесу в даний час не викликає жодних сумнівів. Важливим у цьому плані є вивчення стану імунної системи організму хворих на меланому хориоїдеї (МX) на початковій стадії захворювання, тобто МХ малих розмірів (до 3 мм проміненціі), що може надати позитивний ефект у реалізації лікувального патоморфозу при застосуванні різних методів лікування. Мета. Вивчити стан імунної системи організму у хворих МХ малих розмірів в порівнянні з контрольною групою здорових осіб. Матеріал і методи. Дослідження проведено у 35 хворих УМ малих розмірів, що лікувалися в ДУ «Інститут ГБ і ТТ ім. В. П. Філатова НАМН України »(основна група) і у 44 здорових осіб (контрольна група). Середній вік хворих в основній групі був (53,9 ± 12,1) років, в контрольній — (55,4 ± 11,5). В основній групі було 26 жінок (74,3 %) і 9 (25,7 %) чоловіків; в контрольній групі — 26 (59,1 %) і 18 (40,9 %) відповідно. В обох групах досліджувалися показники клітинної та гуморальної ланок імунітету за загальноприйнятими методиками. Результати. У хворих МХ малих розмірів більшість показників як клітинної, так і гуморальної ланок імунітету до початку лікування були вищими, ніж у здорових осіб. Так у хворих МХ на початковій стадії процесу, у порівнянні зі здоровими особами, відзначається статистично значуще підвищення таких показників, як абсолютна кількість лейкоцитів (на 17,5 %, р = 0,005), абсолютна кількість Т-лімфоцитів — СD3 + (на 18,6  %, р = 0,04), абсолютна кількість цитотоксичних клітин — CD8 + (на 57,9 %, р = 0,002), співвідношення імунорегуляторного індексу CD4 + / CD8 + (на 82,9 %, р = 0,00002), імуноглобулінів А ( на 30,2 %, р = 0,003) і М (на 21,4 %, р = 0,0007). При цьому наголошується статистично значуще незначне (на 2,8 %, р = 0,04) зниження відносної кількості Т-лімфоцитів CD3 +. Це свідчить про те, що на початковій стадії розвитку УМ імунна система пацієнта знаходиться в активному стані. Підвищення абсолютної (на 46,3 %, р = 0,0004) і відносної (на 21,5 %, р = 0,007) фагоцитарної активності нейтрофілів також свідчить про зростання природної резистентності організму хворих УМ на початковій стадії захворювання. Висновок. Початкова стадія розвитку увеальної меланоми супроводжується активацією клітинної та гуморальної ланок специфічного імунітету і підвищеною протипухлинною резистентністю організму.
Keywords: меланома хоріоідеї малих розмірівклітинний і гуморальний імунітет; протипухлинна резистентність организма