Порівняльні результати та показання до заміни або видалення факічної імплантованої коламерної лінзи (ICL) при кератоконусі та на неектатичних очах в офтальмологічній лікарні третього рівня в Іраку (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Метою даного дослідження було порівняння показань, термінів і клінічних результатів заміни або експлантації факічних імплантованих коламерних лінз (ІКЛ) у пацієнтів з кератоконусом і пацієнтів без кератоконуса або інших форм ектазії рогівки (неектатичні очі), а також а також оцінити фактори, пов'язані з необхідністю вторинного втручання відносно IКЛ, у офтальмологічній лікарні третього рівня в Іраку..Методи. Даний ретроспективний аналіз медичних записів включав процедури імплантації ІКЛ (V4b), виконані в період з січня 2022 року по січень 2024 року. Серед 200 очей з імплантованою ІКЛ 25 очей (12,5%) перенесли вторинну операцію та були включені в групи порівняння: група з кератоконусом (n=10) та група без ектатичних дефектів (n=15). Клінічні дані включали гостроту зору, рефракцію, внутрішньоочний тиск, щільність ендотеліальних клітин, параметри рогівки та склепіння ока. Порівняльний аналіз проводився між групами, при цьому p
Keywords: заміна імплантованих коламерних лінз; видалення кришталика; імплантована коламерна лінза; кератоконус; рогівка