Імунологічна реактивність організму хворих на офтальмодемодекоз (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Метою дослідження було вивчення стану імунної системи організму у пацієнтів із офтальмодемодекозом.Методи. Дослідження проведено в лабораторії імунології та лабораторії клінічної діагностики ДУ «Інститут очних хвороб та тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМН України». Було обстежено 47 пацієнтів із офтальмодемодекозом (29,7±17,4 року), які проходили лікування в консультативній поліклініці ДУ «Інститут очних хвороб та тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМН України» та контрольна група з 20 здорових донорів (32,8±15,2 року). Дослідження проводили методом імуноцитохімії з використанням моноклональних антитіл (МКАТ) та флуоресцентної мікроскопії. Статистичний аналіз здійснювали в електронних таблицях із використанням програми IBM SPSS Statistics (Demo). Результати. У пацієнтів із офтальмодемодекозом спостерігалися зміни у функціюванні імунної системи: зниження абсолютної та відносної кількості СD3 та фагоцитарної активності нейтрофілів, підвищення рівня СD16 клітин-кілерів, збільшення показника співвідношення нейтрофіли/лімфоцити. Лікування офтальмодемодекозу має включати, поряд із протипаразитарною терапією, також протизапальну терапію та імунологічну корекцію.
Keywords: Demodex; блефарит; запалення; антимікробні властивості; іонізуюче випромінювання; CD16; повіки